dec 2013 - Budapest & Stuhleck, Oostenrijk (Gasthof Eichtbauer) - Ramocas

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

dec 2013 - Budapest & Stuhleck, Oostenrijk (Gasthof Eichtbauer)

Vakanties > 2013

Ook dit jaar weer besloten de kerst in Hongarije te vieren en daarna nog een paar dagen te gaan skiën in Oostenrijk. Vanwege een aanlopende achterrem van Ronald's auto waren we genoodzaakt met de cabrio van Agnes te gaan... en daar passen natuurlijk geen ski's in en moesten we wat reduceren in de hoeveelheid bagage :-)

De reis is prima verlopen, lekker droog weer en niet al te veel verkeer op zondag. We hebben een tussenstop gehad in ons vaste motel onderweg en maandagavond lekker gegeten in een klein restaurantje in Budapest.

24 december hebben we gebruikt voor een beetje sightseeing (vooral voor Ronald, want Agnes kent alles al op haar duimpje).

Met de tram naar het voormalig "Moskva tér" en daarna met een busje naar het hoger gelegen "Halászbástya". Veel chinezen/japanners waren op hetzelfde idee gekomen :-)
Bij een klein kraampje verkochten ze Agnes haar favoriete geroosterde kastanjes, die we natuurlijk niet zomaar voorbij konden lopen.

De tour vervolgd met een wandeling richting Donau (pfff, veel traplopen), een kort ritje met de tram, foto genomen van het parlement, daarna met de roltrap naar beneden (doet niet onder voor Londen) voor een ritje met de metro. Na nog twee ritjes met de tram (een moderne en een oudje) konden we ons op gaan maken voor het vieren van kerstavond.

Na het eten worden traditioneel de sterretjes in de kerstboom aangestoken, waarna het uitpakken van de cadeautjes begint (oh wat kijkt die Agnes blij). Na deze gezellige avond de eerste kerstdag naar de andere zus van Agnes geweest (Ronald is vergeten daar foto's van te maken, wat een oen hè), lekker gegeten en daarna haar nichtje bezocht. Na een rustige start van de tweede kerstdag zijn we richting Oostenrijk vertrokken om een paar daagjes te skiën.

Het skigebied lag er wat anders (groener) bij dan we hadden gehoopt. Waar we voorheen parkeerden in de sneeuw, was nu één grote modderpoel. Het uitzicht op de normaal witte piste leek nu meer op wat witte lakens op een groene ondergrond.
Maar gelukkig bleek na een tochtje in de nogal oranje skilift de sneeuw hoger op de berg een stuk beter.

Op het hoogste punt leek het wel alsof er een sneeuwstorm was langsgeraasd en was het zo mistig dat we goed moesten oppassen niet de verkeerde piste af te gaan. Gelukkig werd het zicht weer beter naarmate we lager op de berg kwamen.

Na een aantal mooie afdalingen was het hoog tijd voor wat après ski, met voor Agnes misschien een beeeetje teveel alcohol :-)

Om spierpijn te voorkomen hebben we nog een lekker eind gewandeld. Bergaf ging lekker, bergop was toch een stuk harder werken. Vanuit het dorp zijn de witte stroken piste tegen een verder groene achtergrond goed te zien.

Helaas was dag twee een stuk minder. 's Morgens dikke mist tot aan de voordeur, ijzige sneeuw vanwege de vorst die er 's nachts overheen was gegaan, een harde wind (7 bft) en ontzettend druk bij de liften (veel mensen uit Wenen en Graz gaan in het weekend even lekker skiën). Een kort skidagje dus, afgesloten met een lekker hapje zalm op de kamer. Maar besloten om een dag eerder naar huis te gaan, omdat het de volgende dag niet veel beter zou worden.
Voor de lager gelegen pensions en restaurants is het voorseizoen niet erg goed vanwege het gebrek aan sneeuw (tot aan de voordeur).

Selfie

De rit naar huis (zo'n 1.100 km) in één keer gedaan, met natuurlijk zo af en toe een koffiestop en even de benen strekken. Zit het weekje buitenland er alweer op. Hopelijk de volgende skivakantie iets betere omstandigheden :-)


 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu